Večera v luxusnej reštaurácií je niekedy zážitok na dlhú dobu. Ale štvorchodové menu podávané v malých porciách už nie je také vyhľadávané ako kedysi. Do popredia sa dostávajú Burger obsluhy, Sushi bary, či Raw reštaurácie. Sú netradičné, cenovo dostupné a na jedlo dlho nečakáte.
Burger Instagram je zaplavený fotkami veľkých, chutných burgrov. Vegánske, slaninové, celozrnné. Na výber je skutočne množstvo druhov a kombinácií. Stačí si vybrať z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa a množstva zeleniny. Najväčšou novinkou na Slovensku je čierny burger. Na zafarbenie žemle sa používa bambusové uhlie a atrament z chobotnice. Japonci už dokonca ponúkajú nielen čiernu žemľu, ale aj čierny syr a omáčku. Takáto kombinácia ku nám však ešte nedorazila. Zjesť burger môžete dnes už v každom meste, ale Jump street v Bratislave dokonca ponúka toto jedlo posypané zlatom!
Sushi Surová ryba s ryžou zabalená v riase je obľúbeným pokrmom hlavne nežnejšej časti populácie. Sú rôzne varianty s avokádom, kaviárom, lososom či uhorkou. Spolu s kvalitným vínom je takáto večera neodolateľná. Sushi patrí k drahším večeriam, ale rozhodne sa oplatí s partnerom vyskúšať mix s rôznymi druhmi. Na takýto pokrm môžete zájsť do Tokyo baru, Edo – Kin Sushi & Shakebaru, Oyshi či Sushihanilu.
RAW Pre niekoho je RAW strava životný štýl, iných donútila vyhľadávať takúto stravu alergia na potraviny. V preklade RAW znamená surová a nemala by byť ani tepelne upravovaná. Takéto pokrmy sú chuťovo aj farebne veľmi rôznorodé. Polievky aj hlavné jedlá sú bohaté na zeleninu, semiačka a orechy. Čerešničkou sú RAW koláče, ktoré sú veľmi chutné. Takéto reštaurácie môžete dnes nájsť už takmer v každom meste. V Bratislave je vyhľadávaná RAW Reštaurácia Bemba, na považí Rawita fresh & coffee a na východe je populárne VE.DOM.E Vegánske Bistro.